O naszym zdrowiu w znacznej mierze decydujemy sami – zależy to między innymi
od sposobu naszego odżywiania. Prawidłowa dieta to taka, która dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych oraz odpowiednią ilość energii. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i coraz mniejsza aktywność fizyczna mają niekorzystny wpływ na stan naszego zdrowia. Prowadzą do rozwoju nadwagi, otyłości oraz wielu innych chorób. „Dzień zdrowego odżywiania” to ogólnoszkolna akcja informacyjna mająca na celu poszerzenie wiedzy uczniów z zakresu zdrowego odżywiania. Projekt realizowali uczniowie
klas: czwartej i siódmej pod opieką p. Beaty Bulińskiej.
17 maja był w naszej szkole „Dniem zdrowego odżywiania”. Na głównym korytarzu szkoły została umieszczona gazetka, na której znalazły się plakaty dotyczące zasad zdrowego odżywiania oraz instrukcja obliczania wskaźnika masy ciała – BMI. Ponadto, została przygotowana wystawa modeli piramid zdrowego żywienia wykonanych przez uczniów klasy czwartej. Podczas przerw przedstawiciele klasy siódmej wręczali uczniom i nauczycielom ulotki o tematyce prozdrowotnej: „Dlaczego owoce i warzywa są cenne dla zdrowia?”,
„Czy wiesz, że otyłość…”, „Trzymaj formę!”. Proponowali również przepisy na smaczne
i zdrowe koktajle z warzyw i owoców.
Tego dnia odbyła się prelekcja dietetyczna dla uczniów klas: piątej i szóstej. Zajęcia poprowadziła pani mgr Ilona Drzewiecka – dietetyk kliniczny. W czasie spotkania dzieci dowiedziały się jak komponować zdrowe i różnorodne posiłki. Pani dietetyk omówiła zastosowanie zasad zdrowego odżywiania w praktyce oraz wskazała najczęstsze błędy dietetyczne. Zaangażowała uczniów do wspólnego ułożenia piramidy zdrowego żywienia. Podsumowaniem zajęć były quizy dla uczniów.
Tekst: Beata Bulińska