Kiszenie kapusty było kiedyś wielkim wydarzeniem, które gromadziło całe rodziny. O walorach zdrowotnych i leczniczych kiszonej kapusty wiedziały już nasze prababcie, dlatego w każdym domostwie nie mogło zabraknąć beczki z kiszoną kapustą. Kiedyś kiszenie stanowiło prawdziwy rytuał, który niestety dziś zanika, dlatego nasi uczniowie postanowili pielęgnować tradycje i rozpoczęli wielkie kiszenie! Trzecioklasiści najpierw zapoznali się z etapami kiszenia kapusty, ponadto dowiedzieli się jak cenną i bogatą w witaminy jest ta potrawa. Po części teoretycznej ostro zabrali się do pracy: w słoiku układały kapustę naprzemiennie z marchewką i solą, a potem ubijali ją. Po zakończeniu pracy słoiki z kapustą zabrali do domu, gdzie codziennie będą obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzą, jak smakuje! Czekamy niecierpliwie!
[ Tekst: Sylwia Śledzińska ]